(ארבעה כרכים, 2,600 עמודים, 2020-2021)
דיני ראיות
אודות הספר
הספר שופך אור על עקרונות היסוד של דיני הראיות. הוא פורש בפני הקורא תמונה מלאה ומפורטת של דיני הראיות בישראל, והוא כולל התייחסות לדיני הראיות בכל תחומי המשפט, הן במשפט הפלילי והן במשפט האזרחי.
הספר עשוי לשמש ככלי עבודה פרקטי למשרד העוסק בליטיגציה פלילית ואזרחית, כמו גם לעיון ומחקר, והוא מותאם למגוון רחב של קוראים: שופטים, עורכי דין, סטודנטים, חוקרים ואנשי אקדמיה, ואף הציבור הרחב אשר מבקש להרחיב את אופקיו ולהעמיק חקר בתחום מרתק זה לאור האופי הברור והמיוחד בו הוא מונגש לקורא. לקריאה נוספת
הספר מחזיק 4 כרכים ומכיל 10 שערים המורכבים מ-70 פרקים. הכרך הראשון מציג את העקרונות הכלליים בתחום דיני הראיות, בוחן את סוגיית קבילות הראיות וכללי פסילת ראיות, עוסק במשקל ראיות לרבות כללי משקל של הראיות השונות והערכת מהימנות של סוגי העדים השונים, ומתייחס לדרכי ההוכחה, הכלל בדבר הקפאת הזכירה שבעבר, ידיעה שיפוטית, נזק ראייתי ומחדלי חקירה. הכרך השני מתמקד בסוגי העדים ובסוגי הראיות השונים. הכרך כולל דיון חדשני בסוגיית ראיון עדים, כשרות עדים, הודאות של נאשמים ובעלי דין, עדים מומחים, עדי מדינה, ראיות מדעיות, ראיות דיגיטליות, ראיות נסיבתיות, ועוד. הכרך השלישי עוסק בכלל הפוסל עדות שמועה וחריגיו הרבים, כגון: אמרה שנאמרה בעת ביצוע עבירה, אמרת קורבן של מעשה אלימות, אמרת חוץ של עד, אמרות נפטרים ונעדרים ומצבים העולים כדי "רס גסטה". הכרך עוד כולל דיון מקיף בדיוּת ראיות, בעדות יחידה ובתוספות ראייתיות. בנוסף לכך, הכרך כולל שער שלם על חסיונות וראיות חסויות. לצד קיומו של דיון בעקרונות הכלליים של דיני החסיונות, נערך דיון מפורט בכל אחד מהחסיונות שנקבעו בחוק או בפסיקה. הכרך הרביעי מוקדש לדיון בדבר נטלי ההוכחה, נטלי שכנוע וחזקות. בכרך זה ניתן למצוא התייחסות מעמיקה ומקיפה לנטל ההוכחה ולרף ההוכחה במשפט האזרחי ובמשפט הפלילי, זאת לצד פרקים העוסקים בחזקת החפות, הרף הראייתי הנדרש לצורך העמדה לדין פלילי, זיכוי מלא וזיכוי מחמת הספק, ראיות ונטלי הוכחה בשלב גזירת הדין, וכן גם דיון מקורי בהשפעתה של עוצמת הראיות על מידת הענישה.
פרק לדוגמה
תוכן
בספרו מציג ד"ר ואקי לפני הקורא מלאכת מחשבת הכוללת משנה סדורה המלקטת את כל רסיסי המקורות של דיני הראיות לכדי תמונה אחת – מקיפה, רבגונית, בהירה, עדכנית וקוהרנטית.
אני משוכנע שספרו של ד"ר ואקי יתרום תרומה חשובה ביותר לפיתוח דיני הראיות במדינת ישראל, והתובנות המוצעות בו תשמשנה אבן דרך של ממש לדיון האקדמי בתחום זה. יתר על כן, אין כל ספק בלבי שספר זה יסייע רבות לשופטים ולעורכי דין במילוי תפקידם.
שופט בית המשפט העליון (בדימוס), פרופ' יורם דנציגר. לקריאה נוספת
כתבו על הספר
לצד מבחן דו שלבי אשר נקבע במספר מקרים שהתבררו בבית המשפט העליון, דומה כי המבחן המרכזי אשר אומץ בהלכה הפסוקה, לשם בחינת האפשרות להסיק מסקנה מפלילה מראיות נסיבתיות, הוא מבחן תלת-שלבי. המלומד ד"ר יניב ואקי מציין בהקשר זה את הדברים הבאים:
בית המשפט נדרש למבחן מיוחד זה בשל מה שכונה כקושי אינהרנטי, הנלווה להסתמכות על ראיה נסיבתית, שעניינו בחשש מפני טעות אפשרית בשלב הסקת המסקנות מהראיה הנסיבתית לעובדה הטעונה הוכחה. זאת, נוסף לקושי הקיים ממילא, הן בראיה ישירה הן בראיה נסיבתית, הנוגע לחשש מפני שקריותה. יוצא אפוא כי המבחן התלת-שלבי נועד ליתן מענה לשני הקשיים האמורים... [יניב ואקי דיני ראיות כרך ב', עמ' 1001 (להלן - ואקי)].
השופט בני שגיא בת"פ 15263-09-18 (מחוזי-ת"א) מדינת ישראל נ' אמסלם
אזכורים בפסיקה
הצעה מיוחדת
לרכישת הספר דיני ראיות
לרגל השקת הספר תוכלו להנות ממחיר מיוחד